Devlet Dershaneleri


Devlet okulları ve halk eğitim merkezleri bünyesinde açılacak olan ücretsiz devlet dershaneleri için çalışma takvimi belli oldu. Buna göre milli eğitim müdürlüklerinde kurulan komisyonlar 10 Ekim'e kadar kurs merkezini belirleyip başvuruları kabul edecek. 13-17 Ekim tarihleri arasında görevlendirilen öğretmenlerin onayı alınacak. Öğrencilerin hiçbir ücret ödemeden, istedikleri öğretmenlerden ders alabileceği kurslar 20 Ekim'de başlayacak. Hazırlıklarını tamamlayamayan okul ve halk eğitim merkezlerine biraz daha zaman tanınacak. Diğer taraftan kursların sorunsuz açılabilmesi ve işleyebilmesi için öğretmen transferi bile gerçekleştirilecek. Kurs verecek öğretmenin bulunmadığı durumlarda ek ders karşılığı dışarıdan öğretmen görevlendirilebilecek. Bazı okullar da kurs merkezi olarak kullanılacak. Nüfus yoğunluğu az olan ilçelerde merkezi bir okul, kurs merkezi olarak açılabilecek.

Bir tarafta dershaneler kapatılırken diğer tarafta devlet eliyle dershane açmanın mantığı ne olabilir? Hafta içi anlatamadığı ve öğretemediği dersi hafta sonu iki saatte mi öğretecek öğretmenlerimiz? Derslerde çeşitli nedenlerle başarısız olan veya geri kalan kimi öğrencileri arkadaşlarına yetiştirmek üzere ilave programlar yapılabilir. Veya bazı derslerde başarısız olan öğrencilere başarısız oldukları dersler için takviye mahiyetinde dersler de olabilir. Bunu her okul kendisi düşünmeli, planlamalıdır. Bir ilçede veya ilde başarısız olan okullara yardım edilebilir ve desteklenebilir. Bunu de il ve ilçe milli eğitim müdürleri düşünmeli ve planlamalıdır. Dershaneleri kapatıyoruz derken okulları dershanelere çevirme ihtimalini göz ardı etmemeliyiz.

Bunun faydalı tarafları da olabilir. Belki şu sene içinde dershaneye gidemeyen öğrenciler için bir fırsat olabilir. Ama amacı öğrencileri hayata hazırlamak ve bilgi ve nitelik kazandırmak olan  devlet okullarındaki öğretmenlerin bu konuda işi sadece sınava hazırlayan dershane öğretmenleri ile rekabet etmeleri mümkün müdür?

İşin bir de sosyal ve psiklojik tarafı var. Çocukların ve öğretmenlerin hafta sonlarına göz dikmemek gerekiyor. Unutulmaması gereken bir husus da şu: Çocuklarımızın müzik, plastik sanatlar ve sportif aktivitelere de ihtiyaçları var. Aileleriyle birlikte gezmeye, eğlenmeye ihtiyaçları olduğu gibi. Bırakalım çocuklar biraz da çocukluklarını yaşasınlar, çevreyi tanısınlar, güzel sanatlarla, müzikle, sporla meşgul olsunlar.

İdareciler ve öğretmenler de okullarındaki başarıyı yükseltmek için gerekli ek önlemleri almalı. Merkezden gelen bir emirle yapılan işlerden pek hayır gelmiyor. Okulların insiyatif kullanmaları, zayıf oldukları alanlara göre tedbirler almalarını sağlamak en doğru yol.

İdarecilerin işleri bu. Yoksa idareciler başka işlerle mi uğraşıyorlar?

Son söz: Okullar TEOG veya YGS’ye değil, öğrencileri hayat sınavına hazırlamayı öncelemelidir.





Bu yazıyı, Facebook'ta paylaşayım...

Bu yazıyı, Twitter'da paylaşayım...

Bu yazıyı, LinkedIn'de paylaşayım...

Bölümler

Yazılarım

Yazılarımı okuyabileceğiniz sayfadır.

Kitaplarım

Kitaplarımı görebileceğiniz sayfadır.

Basında

Basındaki haberleri görebileceğiniz sayfadır...

Etkinlikler/Takvim

Tüm etkinlik, toplantı ve konuşmalarımın haberini takip edebileceğiniz sayfadır.

Videolar

Ramazan ilahileri ve açıklaması

Aşıklara Edin Sala
05:00 Maddi ve Manevi Arınma İklimi Ramazan
10:00 Mutasavvıf Üftade Hazretleri'nin Beyitlerinde Ramazan
19:00 Mübarek Ramazan Geldi
31:00 Affet İsyanım Benim
47:00 Ben Bilmez İdim Gizli Ayan Sen İmişsin
52:00 Mutasavvıf Nakşi-i Akkirmani
01:02:00 "Eya Sen Sanma ki Senden Bu Güftarı Dehan Söyler"
01:15:00 "Saladır Mü'mine Gelsin"
01:23:00 "Müjde Mü'minler Size İhsan-ı Rahmandır Gelen"
01:36:00 "Ümman-ı Kerem Rahmet-i Rahman Ramazan'dır"

Ahmet Özhan'ın Ramazan hatıraları

02:00 Oruç mevsimi: Ramazan
05:00 Oruç Mevsiminin maddi ve manevi faydaları
10:00 Rahmet ve bereket ayı: Ramazan
15:00 Ahmet Özhan'ın Muzaffer Ozak ile hatıraları
20:00 Beyazıt'ta ramazan geleneği
24:00 İlahilere yansıyan ramazan nağmeleri
31:00 Ahmet Özhan'ın ramazan hatıraları
47:00 Ahmet Özhan'ın Sefer Dal ile hatıraları
58:00 Ahmet Özhan'ın Ömer Tuğrul İnançer ile hatıraları
01:09:00 Bir derviş ramazanı nasıl yaşar?
01:19:00 Ramazanda itikafa girmek neden önemli?
01:31:00 Kadir Gecesi'nin manası ve fazileti nedir?

ismailgulec.net