Sinan Bey'in şehri: Karaferye

Selanik’in 60 km güneybatısında yer alan Karaferye’de bugün ayakta kalan ve müzeye çevrilen Medrese cami olarak bilinen Eminzade Hacı Ahmed Camii ile harabe halindeki alaca minareli Orta cami olarak bilinen Çelebi Sinan Bey Cami dışında sadece Sinan Bey Türbesi denilen bir yeri görebildik. İki kubbeli Tuzcu Sinan Bey hamamı da varmış ama biz onu göremedik, doğrusu türbe ve tekke peşinde olduğumuz için de ısrarla aramadık.

Karaferye’ye damgasını vuran Sinan Bey. Yaptırdığı cami, hamam, medrese ve tekkeler ile Karaferye’yi süslemiş adeta. Belki de yaptıklarının yüzü suyu hürmetine ayakta kalan tek kalan türbe ona ait. Bir zamanlar merkezde ve civar köylerinde Hasan Baba, Sinan Bey Sultan, Kemal Ata, Durbali Baba, Abdüssamet Sultan, Seyit Sultan gibi türbeler de varmış ama hiçbirini bulamadık ve sorduğumuz insanlar bilmiyorlardı.

Sinan Bey türbesi dedikleri ama benim çok emin olamadığım türbe cadde üzerinde, üç tarafı apartmanlarla çevrili, içinde haç ve mumların olduğu biriketten örülü, üzeri yöresel kiremitle örülü, kubbesiz küçük bir yapı. Girişi yola bakmayan yönünden. Apartmanla arasında da park var zaten. Gelip geçenlerin mum yakıp istavroz çıkardıkları bir yer olmuş.

Şehirde Osmanlılardan kalan ve hâlâ muhafaza edilmekte olan tek kısım kale kalıntılarının hemen altındaki mahallede bulunan yahudi evlerinin olduğu site. Bir avluya bakan tek katlı evlerin olduğu bu küçük mahalleye Türkler “Yahuthane” derlermiş zamanında. Restore edildikten sonra gayet iyi durumda olan sitede evler ve sinegog duruyor ve yaşam devam ediyor. Ama bir zamanlar zencilerin de mahallesi varmış, onu göremedik ve nerede olduğunu da öğrenemedik.

Karaferye’de bizi karşılayan hoş süpriz Osmanlı döneminden kalma Türk evleri oldu. Kale kalıntılarının altındaki sokaklarda, tespih taneleri gibi dizilmiş ahşap evleri görünce tanıdık birini görmenin vermiş olduğu duygu kapladı her yanımı. Geniş saçakları, yüksek duvarlı avlusu, kemerli girişleri ve görkemli ahşap kapıları, şahnişinli odaları ve hepsi aynı büyüklükte açılmış göze benzer pencereleri ile gözlerimizi aydınlattı. Bir kısmı bakımsız ve harap halde olmasına rağmen görkeminden bir şey kaybetmemişti.

Karaferye’ye girdiğinizde ilk bakışta betonarme evlerle dolu sıradan bir şehir görebilirsiniz. Ama özellikle Medrese Cami ile sur dibine doğru uzana sokakları gezerseniz tanıdık birilerine rastlarsınız ve bu da sizi çok mutlu edecektir. Nerden mi biliyorum sizi mutlu edeceğiniz. Bizi etti de ondan.





Bu yazıyı, Facebook'ta paylaşayım...

Bu yazıyı, Twitter'da paylaşayım...

Bu yazıyı, LinkedIn'de paylaşayım...

Bölümler

Yazılarım

Yazılarımı okuyabileceğiniz sayfadır.

Kitaplarım

Kitaplarımı görebileceğiniz sayfadır.

Basında

Basındaki haberleri görebileceğiniz sayfadır...

Etkinlikler/Takvim

Tüm etkinlik, toplantı ve konuşmalarımın haberini takip edebileceğiniz sayfadır.

Videolar

Ramazan ilahileri ve açıklaması

Aşıklara Edin Sala
05:00 Maddi ve Manevi Arınma İklimi Ramazan
10:00 Mutasavvıf Üftade Hazretleri'nin Beyitlerinde Ramazan
19:00 Mübarek Ramazan Geldi
31:00 Affet İsyanım Benim
47:00 Ben Bilmez İdim Gizli Ayan Sen İmişsin
52:00 Mutasavvıf Nakşi-i Akkirmani
01:02:00 "Eya Sen Sanma ki Senden Bu Güftarı Dehan Söyler"
01:15:00 "Saladır Mü'mine Gelsin"
01:23:00 "Müjde Mü'minler Size İhsan-ı Rahmandır Gelen"
01:36:00 "Ümman-ı Kerem Rahmet-i Rahman Ramazan'dır"

Ahmet Özhan'ın Ramazan hatıraları

02:00 Oruç mevsimi: Ramazan
05:00 Oruç Mevsiminin maddi ve manevi faydaları
10:00 Rahmet ve bereket ayı: Ramazan
15:00 Ahmet Özhan'ın Muzaffer Ozak ile hatıraları
20:00 Beyazıt'ta ramazan geleneği
24:00 İlahilere yansıyan ramazan nağmeleri
31:00 Ahmet Özhan'ın ramazan hatıraları
47:00 Ahmet Özhan'ın Sefer Dal ile hatıraları
58:00 Ahmet Özhan'ın Ömer Tuğrul İnançer ile hatıraları
01:09:00 Bir derviş ramazanı nasıl yaşar?
01:19:00 Ramazanda itikafa girmek neden önemli?
01:31:00 Kadir Gecesi'nin manası ve fazileti nedir?

ismailgulec.net