Özgeçmiş
...
Şehidasının bulunduğu mahalleye adını veren Abdi Çavuş’un şehidası Alaybeyi Sokak’ta, bir evin sokağa bakan duvarının dibinde bulunuyor. Lefkoşa’nın birçok sokağında benzerlerini gördüğümüz bu mezarın şehrin fethi esnasında şehit düşen Abdi Çavuş adında bir askere ait olduğu sanılıyor. Bu şehidin mezarı zamanla adak yerine dönüşüyor. Adak yeri olunca da bir mumluk konuluyor üzerine ve çevre sakinlerinin zor zamanlarında sığınacakları bir liman oluyor. Derdi olan mezarın başına gelip dua ediyor. Duası kabul olunursa bir kez daha gelip mum yakıp çaput bağlıyor.
Şehida da nedir diye bir soru aklınıza gelebilir. Kıbrıs’ta özellikle adak türbeleri için kullanılan bir kelime. Din, tarih, tasavvuf bilmediği halde bu konularda ahkam kesen cahil araştırmacı-yazarın söylediği gibi şehitten gelmiyor gelmiyor kelimenin anlamı. Şahideden geliyor. Mezar başlarına dikilen üzerinde yazı ve çiçek resimleri olan taşlara şahide deniyor. Özellikle görkemli işçiliği olan mezar taşlarını gören insanlar önemli biri olduğunu düşündüğü için hürmet ediyorlar. Şahide zamanla mecaz yoluyla başına dikilen mevtayı kastetmeye başlıyor. Şahide denilip başına şahide dikilen kişi kastedilir olmuş zamanla. Bir de şehit olduğunu bildikleri veya düşündükleri kimse olunca şahide şehida olmuş. Kelimenin hikayesi kanaatimce budur.
Bu mezarların yerinin bulunması ile ilgili anlatılan hikaye daha önce başka adak yerlerinin bulunmasına benziyor. Mezarların olduğu yer bir evin yatak odası imiş. Evde kalan kadıncağız geceleri at kişnemelerinden, nal seslerinden ve su şıkırtıları seslerinden uyuyamazmış. Kadın haliyle odada yatmamış ve odayı anbar olarak kullanmaya başlamış. Komşulardan biri rüyasında Abdi Çavuş’u görmüş. Çavuş, mezarının pis olduğunu ve temizlenmesi gerektiğini söylemiş rüyasında göründüğü adama. Ev sahibi de anbarı temizleyip mezarı ortaya çıkarmış.
Eskiden adak yeri olan bu mezar bugünlerde eskisi kadar popüler değil. Ne yazık ki Abdi Çavuş mahallesi de Lefkoşa’nın gezmek için çok tercih edilen mahallesi de değil. Ama siz yine de yolunuzu düşürün, üzülseniz de pişman olmazsınız.
Halkının tamamı Türk olan Abdiçavuş Mahallesinin bekçisi olan bu mezarı gördüğünüzde onun ve Lefkoşa’nın fethinde şehit olan tüm askerlerimiz için fatiha okumayı unutmayın, emi.
...
Yazılarımı okuyabileceğiniz sayfadır.
Kitaplarımı görebileceğiniz sayfadır.
Youtube videolarını izleyebileceğiniz, A'mâk-ı Hayal Sohbetleri, Kültürümüzde Şiir ve Mûsikî (TRT Radyo), Enderun Sohbetleri (Vav Radyo), Enderun Sohbetleri (Vav TV) ve Mürekkep Damlaları (Vav Radyo)'ni dinleyebileceğiniz sayfadır.
Basındaki haberleri görebileceğiniz sayfadır...
Tüm etkinlik, toplantı ve konuşmalarımın haberini takip edebileceğiniz sayfadır.
Muharrem ayı bizim için ne ifade eder?
Muharreme has uygulamalar
Taziye ayı denilir. Taziye nedir?
Maktel nedir ve ne için okunur?
Hadikatü’s-Süeada okunması adeti
Aşure nedir?
Aşure ne zaman pişirilir?
Aşure pişirmek ne demek?
Aşurenin tatlı olarak dağıtılması adeti nedir?
Aşure orucu nedir?
Muharremi anlatan çok ilahiler, nefesler
Muhabbetin sözlüklerde sevgi, aşk, dostluk ve sohbet anlamları var, muhabbet ile bunlardan hangisi kastedilir?
Peygamberimiz ile ilgili söylenen şu söz bize ne der?
Muhammed’den muhabbet oldu hâsıl
Muhammedsiz nuhabbetten ne hâsıl
Tasavvufta ‘Muhabbet ızhar ister, fedakarlık ister” denir. Muhabbette izhar şart mıdır? Şartsa nasıl izhar edilir?
Aşıklar kara baht(ı) olur
Hakk'ın katında kutl'olur
Muhabbet baldan tatl'olur
Yiyemezsin demedim mi
Baldan tatlı olmasına rağmen muhabbettin yenilememesinin nedeni ne olsa gerektir?
Muhabbetin zirvesi “Rıza” imiş. Rıza muhabbette niçin zirvedir?
Genelde hep birbirine benzetilir. Sohbet ile muhabbet arasındaki fark nedir?
Bu ve bunun gibi daha bir çok sorunun cevabı videoda.