Özgeçmiş
...
Eğer zabıtaya rastlamasaydık biz burayı biraz zor bulurduk. Bir evin arka bahçesinde ve geçmek için evin kapısını açıp içeri girmek gerekiyor. İçeri girsek de bulamayız çünkü şehida olduğu söylenen yerde fırına benzer bir taş var. Ne bir işaret, ne bir sembol. Şehidanın olduğu bahçenin sahibi aile de köyün az sayıdaki yerli Türklerindenmiş.
Osman Paşa şehidası hem Türkler hem de Rumlar tarafından ziyaret edilen bir yermiş. Rumlar Arkancelo olarak isimlendirdikleri için daha çok bu isimle biliniyor. Zaten zabıta da bu ismi duyunca hatırladı. Osman Paşa ile ilgili herhangi bir bilgiye rastlamadım.
Burada yatan buraların fethi esnasında şehit olan bir asker olmalı. Her ne kadar Paşa dense de bence üst düzey bir komutan değil. Öyle olsa mutlaka bir yerde hakkında bilgi olur ve diğer yerlerde olduğu gibi mezar yapılırdı.
Buranın bulunması Kıbrıs’ta diğer şehidaların bulunmasına benziyor. Birkaç rivayet var bura ile ilgili. İlkine göre yaşlı bir Rum kadın geceleri ses duyar ve merak edip bakınca da beyaz bir atın üzerinde beyazlar giymiş ve üzerine de kırmızı bir cüppe olan bir adam görmüş ve bu olaydan sonra da gözleri kör olmuş. Beyaz at üzerinde beyaz giysili bir adam görülünce burada bir şehit olduğu anlaşılmış ve etrafı çevrilmiş.
İkinci rivayet ise biraz farklı. Bir zamanlar köy sakinlerinden biri çöplerini hep buraya dökermiş. Köy halkı çöpü dökmemesi konusunda uyarmış, ancak adam dinlememiş. Hamile olan karısı çocuğunu düşürünce adam yaptığı hatayı anlamış ve etrafı temizlemiş ama bedelini ağır ödemiş.
Üçüncü rivayet ise bir çobanla ilgili. Çoban ineğini şehida kabri üzerindeki badem ağacına bağlayıp yayılması için bırakınca inek yayılmak istememiş ve badem ağacına çıkmak için çırpanırken ipe dolanmış ve sahibi gelip zorlukla kurtarmış. Bir daha da badem ağacı ve çevresine ineğini getirmemiş.
Gece görünen beyaz at ve beyazlar içinde adam, hayvanların otlanmaması, pisletenlerin cezalandırılması bu tür şehidaların tespit edilmesinde görülen ortak motifler. Dolayısıyla hangisinin ne kadar gerçek olduğunu bilmek mümkün değil. Bir şehida için olanlar diğerleri için de söylenebiliyor.
Osman Paşa hakkında da herhangi bir bilgi yok elimizde, en azından şimdilik veya ben tesadüf etmedim. İsmi bilinmeyen mezarlar ve şehidalar küçük rütbeli askerlere ait olmalı. Rum nüfusun çok olduğu bir köyde olduğuna göre bir aziz de olabilir. Biz doğrusunu Allah bilir dedik ve şehit de olsa aziz de fatihamızı okuduk.
...
Yazılarımı okuyabileceğiniz sayfadır.
Kitaplarımı görebileceğiniz sayfadır.
Youtube videolarını izleyebileceğiniz, A'mâk-ı Hayal Sohbetleri, Kültürümüzde Şiir ve Mûsikî (TRT Radyo), Enderun Sohbetleri (Vav Radyo), Enderun Sohbetleri (Vav TV) ve Mürekkep Damlaları (Vav Radyo)'ni dinleyebileceğiniz sayfadır.
Basındaki haberleri görebileceğiniz sayfadır...
Tüm etkinlik, toplantı ve konuşmalarımın haberini takip edebileceğiniz sayfadır.
Muharrem ayı bizim için ne ifade eder?
Muharreme has uygulamalar
Taziye ayı denilir. Taziye nedir?
Maktel nedir ve ne için okunur?
Hadikatü’s-Süeada okunması adeti
Aşure nedir?
Aşure ne zaman pişirilir?
Aşure pişirmek ne demek?
Aşurenin tatlı olarak dağıtılması adeti nedir?
Aşure orucu nedir?
Muharremi anlatan çok ilahiler, nefesler
Muhabbetin sözlüklerde sevgi, aşk, dostluk ve sohbet anlamları var, muhabbet ile bunlardan hangisi kastedilir?
Peygamberimiz ile ilgili söylenen şu söz bize ne der?
Muhammed’den muhabbet oldu hâsıl
Muhammedsiz nuhabbetten ne hâsıl
Tasavvufta ‘Muhabbet ızhar ister, fedakarlık ister” denir. Muhabbette izhar şart mıdır? Şartsa nasıl izhar edilir?
Aşıklar kara baht(ı) olur
Hakk'ın katında kutl'olur
Muhabbet baldan tatl'olur
Yiyemezsin demedim mi
Baldan tatlı olmasına rağmen muhabbettin yenilememesinin nedeni ne olsa gerektir?
Muhabbetin zirvesi “Rıza” imiş. Rıza muhabbette niçin zirvedir?
Genelde hep birbirine benzetilir. Sohbet ile muhabbet arasındaki fark nedir?
Bu ve bunun gibi daha bir çok sorunun cevabı videoda.