Mesnevi neden ‘dinle’ ile başlar?

Bişnev kelimesini duymayanımız yoktur. Mesnevi'nin ilk beytinin, ilk mısraının ilk kelimesi. Bişnev ez ney çün hikayet mikoned diye başlayan mısraın ilk kelimesi. Mevlana bize ilk olarak dinle diyor. Peki neden dinle diyerek başlamış sözlerine Mevlana? Şarihler de bu soruyu sormuşlar kendilerine. Dinle diyerek ne demek istedi acaba Mevlana?

Cevap aramışlar bu soruya, bir kısmı da bulmuş, anladığı kadarı ile dinle diye başlamasının nedenini açıklamışlar. Müsaadenizle sıralayalım.

" Kuran 'oku' diye başladığı için. Madem Allah, habibine oku, çağır, anlat diye sesleniyor, sen hakikate talip olan derviş, hiçbir şey bilmeyen kimse, Allah'ın resülüne oku dediği şeyleri dinle. Kuran'ı dinle, habibinin sözlerini dinle, resulünün varislerinin sözlerini dinle.

" Tasavvuf dinlemek ile başlar: Ey hakikat yolunun yolcusu. Madem bu yola girmeye karar verdin, o zaman önce dinlemeyi bilmelisin. Dinle ki kulakların dolsun, kulaklarında kalmayıp gönlüne girsin işittiklerin. Derviş olmak demek başı öne eğip sessiz olmak demek. O zaman sen de dinle.

" Öğrenmek için dinle: Bir şeyi öğrenmek için can kulağıyla dinlemek lazım. Eğer kulak vermezsen hiçbir şeyi öğrenemezsin.

" Göz görmeden kulak aşık olur: Veysel Karani Hz. Peygamber'i görmeden aşık olmuştu, onu dünya gözüyle bir kez olsun görmeden sevmiş ve onun ümmeti olmuştu. Bizler de öyle değil miyiz? Bizler onu görmeden, sadece onun hakkında anlatılanları dinleyerek aşık olmadık mı? O yüzden, aşık olmak için, aşkını artırmak için dinle.

" İnsanın beş duyu organından ilk yaratılanı dinleme hassasıdır. Anne karnındaki cenin tüm bedeniyle kulaktır. Zaten o hali kulağa benzemez mi. İnsanın en kuvvetli öğrenme hassası kulaktır. O halde anne karnındaki bebek gibi hiçbir şey bilmeyen nevniyaz talib, sen de öğrenmeye dinleyerek başla.

" Anlattıklarımı dinle: Dinle çünkü sana çok şey anlatacağım. Sana o kadar önemli şeyler anlatacağım ki dikkatlice dinlersen öğrenirsin ancak.

" Sözlerimi dinle, uy: Bu kitapta anlatılanları iyi dinle, sadece işitmekle kalma, sana söylenenleri yap, uy. Dinleyip dinlemediğin söylenenleri yapıp yapmamanla anlaşılır. Ne kadar dinlediğini ne kadar yaptığın gösterir. Ona göre dinle.

" Konuşma, sus: Dinleyen konuşmaz, konuşan da dinleyemez. Bir şey öğrenmek istiyorsan önce susmalı, sonra dinlemelisin. Susmazsan dinleyemezsin. Konuşursan anlayamazsın. Şimdiye kadar konuştun da ne oldu, artık biraz sus, dinle. Dinle ki yükselesin.

Mevlana neredeyse tek kelime ile her şeyi özetlemiş. Bize de dinlemek düşüyor.





Bu yazıyı, Facebook'ta paylaşayım...

Bu yazıyı, Twitter'da paylaşayım...

Bu yazıyı, LinkedIn'de paylaşayım...

Bölümler

Yazılarım

Yazılarımı okuyabileceğiniz sayfadır.

Kitaplarım

Kitaplarımı görebileceğiniz sayfadır.

Basında

Basındaki haberleri görebileceğiniz sayfadır...

Etkinlikler/Takvim

Tüm etkinlik, toplantı ve konuşmalarımın haberini takip edebileceğiniz sayfadır.

Videolar

Bir hadis alimi nasıl yetişiyordu?

İslam Dünyasında İlim Tahsili
08:15 "Ravi" Kitabının Yazılış Serüveni
19:00 Basra, Kufe, Yemen Hadis İlmi İçin Önemli Merkezler mi?
38:00 Hadis Ravisinde Aranan Şartlar Nelerdir?
41:00 Hadis Ravilerinin Yolculukları Nasıl Gerçekleştirildi?
44:00 Türk ve İslam Dünyasında Kervansaraylar
50:00 Hicri İkinci Asırda Hadis Dersleri Nerede ve Nasıl Veriliyordu?
54:00 Hadis Halkaları Nedir?
01:01:00 İslam Dünyasında İlim Tahsili
01:07:00 Hicri İkinci Yüzyılda Hadis İlminde Müzakere
01:22:00 Bir Hadisin Sahih Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılırdı?

Bayramdaki hikmet ve irfan

02:10 Dini Bayramları Nasıl Kutlarız?

03:45 Ramazan Bayramına Neden "Id-ı Fitr" Denilmiştir?

04:40 Bayramlar Bizim İçin Neden Önemlidir?

10:15 Arifler Bayrama Nasıl Hazırlanır?

29:45 Gökten İnen Sofra (Maide Suresi) Kur'an'da Nasıl Geçiyor?

53:20 Çocuklar İçin Bayram Ne Anlama Gelir?

ismailgulec.net