Hakikatli bir talebe ve hoca : Yozgatlı İhsan Efendi

Aslında örnek bir baba, örnek bir anne ve örnek bir evlat görüyoruz. İhtiyacı olduğu halde oğlunun medreseye gitmesine izin veren ve eğitimini destekleyen baba, oğlunun her türlü ihtiyacını düşünen ve karşılayan bir anne ve anne-babasının bu sevgisini ve güvenini boşa çıkarmamak için hayatı boyunca ideallerinden taviz vermeden yaşayan bir ahlak abidesi ve ideal bir insan olan çalışan evlat. Ve bunun için tüm aile tarafından ödenen bir bedel.

Bu bedeli oğlunun ilim sahibi olması için bir daha göremeyeceği ihtimalini bile bile evden uzaklaşmasına ve gitmesine izin veren baba hasret çekerek, ailesini, memleketini, zenginliği idealleri uğruna bırakarak yokluk ve sıkıntı çeken evlat bir ömür boyu memleket ve aile özlemi çekerek ödüyor. Her babanın ve evladın kolayca yapamayacağı bir fedakârlık olsa gerek.

İhsan Efendi 22 yaşında geldiği Kahire’de, 15 senelik bir tahsilin ardından Mısırlılara verilen Alimiyet diplomasını alacak kadar çalışkan ve zeki, ne olmak istediğini bilen bu bunun için yapılacak ne varsa yapan bir öğrenci. Hoca olduktan sonra da kendisi gibi ilim tahsili için gelen öğrencilere hizmetle geçen bir ömür.

Eğitimciler klasik metotta dersin nasıl anlatıldığını, iyi bir hocanın vasıfların neler olduğunu öğrenmek istiyorlarsa İhsan Efendi’yi dikkatlice okumalıdırlar. Öğrencilerine karşı hem müşfik hem kol kanat geren hem de onları yönlendiren örnek alınacak bir model olarak kendisinden bahsedilmeyi hak ediyor. Öğrencilerinin hakları için verdiği mücadele ve onları her platformda desteklemesi ise her türlü takdirin üzerinde.

Ve onun hocalığın sadece ders vermek olmadığını gösteren örnek hayatı. Kahire’ye gelen  ve her birinin kendine has derdi olan Türk öğrencilerin her biriyle bıkmak tükenmek bilmeyen bir muhabbetle ve samimiyetle ilgilenmek ve hizmet etmek her babayiğidin yapabileceği bir şey olmasa gerek. Gurbet elde olduklarını unutturmak için bayramlarda öğrencilerini toplayıp onlar aile olmak ve hep birlikte yemekler yapmak yazıldığı kadar kolay bir şey değil.

İhsan Efendi Osmanlı terbiyesinin mücessem hali, bir iman ve ahlak abidesi. Her yönüyle örnek gösterilecek bir Müslüman, Hz. Peygamber’i taklit ile geçmiş bir ömür. Üzerinde gram leke bulunmayan temizlikte bir ahlak sahibi. Bildiği ve anlattığı gibi yaşayan samimi bir Müslüman. Kitabı okuyup da İhsan Efendi’ye saygı duymamak, muhabbet beslememek, yaşadığı hüzünlere ortak olmamak, onunla birlikte gurbeti yaşamamak, aile ve vatan hasreti çekmemek mümkün değil.

Gerçek alim kimdir ve nasıl olmalıdır sorusunun cevabı Yozgatlı İhsan Efendi olarak verilebilir.





Bu yazıyı, Facebook'ta paylaşayım...

Bu yazıyı, Twitter'da paylaşayım...

Bu yazıyı, LinkedIn'de paylaşayım...

Bölümler

Yazılarım

Yazılarımı okuyabileceğiniz sayfadır.

Kitaplarım

Kitaplarımı görebileceğiniz sayfadır.

Basında

Basındaki haberleri görebileceğiniz sayfadır...

Etkinlikler/Takvim

Tüm etkinlik, toplantı ve konuşmalarımın haberini takip edebileceğiniz sayfadır.

Videolar

Bir hadis alimi nasıl yetişiyordu?

İslam Dünyasında İlim Tahsili
08:15 "Ravi" Kitabının Yazılış Serüveni
19:00 Basra, Kufe, Yemen Hadis İlmi İçin Önemli Merkezler mi?
38:00 Hadis Ravisinde Aranan Şartlar Nelerdir?
41:00 Hadis Ravilerinin Yolculukları Nasıl Gerçekleştirildi?
44:00 Türk ve İslam Dünyasında Kervansaraylar
50:00 Hicri İkinci Asırda Hadis Dersleri Nerede ve Nasıl Veriliyordu?
54:00 Hadis Halkaları Nedir?
01:01:00 İslam Dünyasında İlim Tahsili
01:07:00 Hicri İkinci Yüzyılda Hadis İlminde Müzakere
01:22:00 Bir Hadisin Sahih Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılırdı?

Bayramdaki hikmet ve irfan

02:10 Dini Bayramları Nasıl Kutlarız?

03:45 Ramazan Bayramına Neden "Id-ı Fitr" Denilmiştir?

04:40 Bayramlar Bizim İçin Neden Önemlidir?

10:15 Arifler Bayrama Nasıl Hazırlanır?

29:45 Gökten İnen Sofra (Maide Suresi) Kur'an'da Nasıl Geçiyor?

53:20 Çocuklar İçin Bayram Ne Anlama Gelir?

ismailgulec.net