Arif ne kadar arif?

Film zaman makinesi ile 1969 İstanbul’una düşen Arif ve robot arkadaşı 216’nın başından geçenlerden oluşuyor. 216 bir robot olmasına rağmen insan gibi sevmek ve sevilmek istemektedir. Baskından kaçmak için zaman makinesiyle 1969 İstanbul’una düşlerler. Burada başlarından ilginç olaylar geçer. Bir oyuncak devi robotu kaçırır. Arif tekrar 2017’ye döner ama bu sefer bıraktığı gibi bir dünya bulmaz. Yaşanmaz hale gelen ve her tarafın robotlarla dolduğu bu dünyayı tekrar eski haline döndürmek için tekrar 1969’a döner ve hocası Garavel’in yardımıyla hem 216’yı kurtarır, hem de dünyanın çekilmez hale gelmesini engeller. Bu arada aşk, sevgi, dostluk, arkadaşlık, vefa, yardımseverlik, fakir ama onurlu insanlarlar, şımarık zenginler, bol bol müzik var. Yeşilçam’ın önde gelen isimlerinin resmi geçitleri de filmin bonusu.

Film seyrederken hiç sıkılmadım, su gibi aktı zaman. Çekimler, kostümler, sahneler, oyuncular, müzikler hepsi iyiydi. İlla bir şey söyleyeceksem iki noktada eleştirebilirim. İlki müzik sahneleri çok fazlaydı, biraz daha olsa müzikal bir film olabilirdi. İkincisi ise küfürler. Argo hem İstanbul’un hem Türkçenin bir parçası, birazcık olabilir, ama küfürler biraz fazla geldi bana.

Bu film bir iş daha yapıyor bence. Bugünün gençlerine babalarının ve dedelerinin yaşadıkları dönemi anlatıyor. Babalarının ve dedelerinin, aynı zamanda annelerinin ve nenelerinin ne giydiklerini, ne dinlediklerini ve nasıl yaşadıklarını sınırlı da olsa gözler önüne seriyor. Büyükler ise gençliklerine bir yolculuk yapmış oluyorlar. Yeşilçam’ın en iyileri Sadir Alışık, Ayhan Işık, Cüneyt Arkın, Filiz Akın, devrin müzik piyasasının yıldızları Ajda Pekkan ve Zeki Müren. Üstelik bu yolculuk için Arif’in zaman makinesine ihtiyaçları yok. Cem Yılmaz zaman makinesi kullanmadan hepimize geçmişe bir yolculuk yaptırıyor. 

Hiçbirine haksızılık etmek istemem, tüm oyuncular rollerinin haklarını vermişler. Ama ikisini çok beğendim. İlki Kerem Alışık’ın filmde kendi sünnet düğünün organizatörü rolü. İkincisi Zeki Müren. Her ikisi de fevkalede başarılı idiler ve rolleriyle beni büyüledir. Mustafa Sandal’dan bahsetmesem ayıp etmiş olurum. Bitirim taksi şoförünün hakkını gayet güzel vermiş. Bir de Tarkan şarkıları. Pek tercih ettiğim biri değil Tarkan. Ama bu filmde seslendirilen şarkılarını çok beğendim. Bekir Sıtkı Sezgin’den sonra Tarkan’ı nasıl dinleyeceğim bilmiyorum. Bu da benim trajedim herhaldeJ

Film bizden iki konuda düşünmemizi istiyor. Aslında bizde var olduğunu bildiğimiz özelliklerimizi bize hatırlatıyor. Her gün cinayet, intihar, tecavüz, çocuk ölümleri, çaresiz kadınların dramlarının yer aldığı haberlerle sinirlerimizin iyice bozulduğu ve gittikçe bizim için anlamını yitiren hayatın aslında böyle olmadığını, insanlığın ölmediğini ve yeniden eski günlerdeki gibi güzel konuşan iyi insanların bolca olduğu bir dünyayı istediğimiz takdirde yeninden kurabileceğimizi gösteriyor. İkincisi de Türkçe konusunda daha hassas olmamız.

Gittikçe birbirimize zorlaştırdığımız ve çekilmez bir hale getirdiğimiz hayatı değiştirmek elimizde. Eskiden böyle olmadığımız unutmayalım ve şunu aklımızdan çıkarmayalım. Dünyayı iyilik kurtaracak. İrfan olmadan da iyilik olmuyor. Ariflere her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. 





Bu yazıyı, Facebook'ta paylaşayım...

Bu yazıyı, Twitter'da paylaşayım...

Bu yazıyı, LinkedIn'de paylaşayım...

Bölümler

Yazılarım

Yazılarımı okuyabileceğiniz sayfadır.

Kitaplarım

Kitaplarımı görebileceğiniz sayfadır.

Basında

Basındaki haberleri görebileceğiniz sayfadır...

Etkinlikler/Takvim

Tüm etkinlik, toplantı ve konuşmalarımın haberini takip edebileceğiniz sayfadır.

Videolar

Osmanlı şiirini anlamak

Osmanlı şairi neden bahseder?

Bugün bilmediğimiz bir eşya. Su kabağı. Biz şiirlerden su kabağı hakkında neler öğreniyoruz?

Şairlerimiz Kâbe’yi nasıl görmüşler ve tasvir etmişler?

Kandillerin de çok yaygın olduğunu görüyoruz. Kandil sadece camilerde mı kullanılırdı?

Cudi Dağı ve Cizre'yi yakından tanıyalım.

Cudi Dağı ve Cizre'nin Kültür ve Tarihimizdeki Önemi
04:00 "Cudi- Nuh'un Gemisinin İzinde" Romanının Yazılış Serüveni
06:30 "Şeyh ve Kilise" Kitabının Yazılış Serüveni
16:00 Cudi Dağı İle İskender Paşa Camii Arasında Nasıl Bir Bağlantı Vardır?
17:30 Cizreli Şeyh Seyda Hazretleri Kimdir?
20:15 Diyarbakır Ulu Camii ve Cizre Ulu Camii'nin Ortak Yönleri
23:15 Cizre'deki Kırmızı Medrese'nin Önemi Nedir?
32:00 Cizre'deki Şikeft-i Cüz Mağarası'nın Manevi Önemi
34:30 Cizre'deki Cebrail Kapısı'nın Tarihi Önemi
36:30 Sefine Festivali, Kültürel ve Dini Açıdan Ne İfade Eder?
43:00 "Cudi Dağı, Hz. Nuh'un ve Ümmetinin Sığınağıdır"
45:30 Hz. Nuh'un Gemisini Arayan Gencin Hikayesi

ismailgulec.net